11 порад українцям та українкам, які щойно приїхали до Гамбурга

Бути новачком у місті – непросто. Особливо, якщо ти переїхав/ла вимушено, залишивши улюблену батьківщину. А тепер доводиться орієнтуватися в абсолютно новому місті, зі, швидше за все, незнайомою мовою. Щоб хоч трошки полегшити знайомство з Гамбургом українцям та українкам, для яких така доля стала реальністю, ми створили цю статтю. Адже одне ми можемо сказати точно: ви не самі. У нашому прекрасному місті є багато можливостей зустрітися з однодум/ицями і разом продовжити знайомство з ганзейським містом Гамбург. Ми створили цей гід, щоб допомогти тобі освоїтися. Тут ти дізнаєшся, де можна безкоштовно долучитися до культури, мистецтва та розваг, які кава та морозиво найсмачніші, де можна випити пива чи сидру з друзями, і які куточки нашого портового міста варто побачити.

Привіт і вітаємо! – Ласкаво просимо до Гамбурга

© Talika Öztürk

1
Безкоштовно піднятися на Ельбську філармонію

Побачити порт згори і водночас оглянути найвідомішу будівлю Гамбурга? Звісно, ще й безкоштовно. Це можливо на терасі Ельбської філармонії. Замість того, щоб резервувати квитки онлайн за 2€, ми радимо вирушати прямо до філармонії та безкоштовно піднятися ескалатором на терасу, прогулятися та насолодитися видом.

Elbgold Café Hamburg
© Maria Anna Schwarzberg

2
Випити найкращої кави Гамбурга в Elbgold

Можна сказати, що Elbgold – це суперзірка серед гамбурзьких кав’ярень. Саме тому тут у будь-який час дня багато гостей. Цією популярністю вона завдячує ідеальному розташуванню в Шанценгьофе (Schanzenhöfe), але й високій якості кави, яку отримують клієнти. Як і в більшості модних кав’ярень, обсмажка світла. І все ж прихильники та прихильниці кави можуть спробувати щось нове для себе – наприклад, фруктові аромати та зерна з кислинкою. Вибір кави зрозумілий і не перевантажений. Фільтр-кава тут на будь-який смак – від ручного приготування до колд-брю. Бариста, на щастя, не обмежуються капучино чи кавою з молоком, тому можна на повну випробувати все, що душі забажається.

  • Elbgold in der Schanze Lagerstraße 34c, 20357 Hamburg
  • Понеділок – П’ятниця: 7.00 – 18.00, Субота: 9.00 – 18.00, Неділя: 10.00 – 18.00
© Andreas Baur

3
Підкачати м’язи на сходах Dockland

Швидко, болісно й ефективно – саме так найкраще можна описати тренування в Dockland. Цей бізнес-центр відразу за Cruise Center на Ельбі має відкриті сходи, що своїми 140 щаблями кидають виклик найамбітнішим бігун/кам – але й приносять радість. Скільки разів ти пробіжиш донизу та нагору, поки не опинишся в натовпі здивованих туристів, це все залежить від твоєї спортивної підготовки. У будь-якому разі воно того варте! Бо, хоч такий забіг і складний, але він має масу переваг: свіже повітря, нуль витрат, а ще класна фігура і фантастичний вид на порт. І крепатура.

© Felix Amsel

4
Посидіти біля води в кафе Entenwerder 1

Кафе Entenwerder 1 – порада номер один для хорошої погоди, адже тут можна добре посидіти біля води. Чи то прохолодне пиво, чи чашка гарячої кави, чи підкріплення перед довгою прогулянкою – тут є все. Відвідини Entenwerder – це не лише добре проведений час, але й можливість підтримати його благодійну діяльність. Адже кафе збирає кошти на допомогу Україні та підтримує такі проєкти, як Entenwerder Elbpiraten, який безкоштовно навчає дітей плавати під вітрилами.

© Anna Nguyen

5
З’їсти смачного морозива з корицею в Eisprinzessinnen

Смачне морозиво здатне змусити забути турботи хоча б на якусь коротку мить. Де його взяти? У глибинах Ратенаупарк в районі Оттензен знаходиться кафе Eisprinzessinnen. Ще з 2014 року власниці Катрін та Лара чаклують над смачним морозивом, що приваблює довжелезні черги бажаючих його спробувати. Кожен із 100 видів морозива (щодня можна спробувати 13 із них) розроблений та виготовлений у власній лабораторії морозива. Поряд із такими класичними смаками як ваніль чи манго можна спробувати й більш незвичайні комбінації, деякі з них – веганські. Наприклад, морозиво з огірків або з кориці має шалену популярність серед гостей «принцес». Неодмінно радимо!

© Franzi Simon

6
Покататися на каное річкою Альстер

Гамбург має 2496 мостів. У Нью-Йорку їх трохи більше – 2891, а в Берліні – трохи менше, 2100. Але це – не головне. У всіх цих містах багато води, і в нас також є не лише Ельба, а й прекрасна річка Альстер зі своїми рукавами та каналами. І саме вони ведуть через наймальовничіші куточки міста. Лиш за декілька євро ти можеш орендувати один із численних каное чи катамаранів, а якщо стомишся гребти, можна зупинитися в Café Canale. Там каву, пироги та морозиво подають прямо в човен. Потрібно лише подзвонити в дзвоник!

  • Bootsvermietung Dornheim Kaemmererufer 25, 22303 Hamburg
  • Понеділок – П’ятниця: 10.00 – 20.00, Субота – Неділя: 9.00 – 20.00
© Max Ebert

7
Безкоштовно ходити в музеї

Мистецтво та культура – це не завжди дорого! У Гамбургу чимало музеїв, у які можна ходити абсолютно безкоштовно. Наприклад, Зоологічний музей з майже 90.000 препарованих тварин чи гавань-музей Офельґенне (Museumshafen Övelgönne) – або ж зазирніть у квартиру з 50-х років у Дульсберґу! Тут

© Sarah Schafer

8
Проїхатися безкоштовно на поромі: “Landungsbrücken” – Лінія 62

Гамбурзькі портові пороми – це не просто переправа. Це ніби мінікруїз, у який можна поїхати за звичайним міським проїзним HVV (наразі безкоштовно для громадян/ок України). У екскурсію портом можна взяти з собою велосипед і продовжити знайомство з містом на свіжому повітрі. Окрім того, така поїздка – хороше місце для першого побачення. Бо де ж іще випаде можливість разом побачити такі види на місто, послухати чайок та гомін порту. Пропонуємо такий план: ви зустрічаєтеся на станції “Landungsbrücken”, сідаєте на 62-й пором, купляєте собі на борту снеки та каву (із собою також можна принести!) і обираєте на палубі місце з найкращим видом. Пором, тим часом, йде до гавані-музею, вздовж набережної Офельґенне на інший бік Ельби до району Альтес Ланд і назад. А якщо для вас час пролетів занадто швидко, то чому б не залишитися на борту ще на один заплив?

© Ardian Lumi | Unsplash

9
Безкоштовний курс сальси у Große Freiheit 36

Щочетверга клуб Große Freiheit 36 запрошує на безкоштовний курс сальси. У рамках Galeria del Latino ви зможете навчитися сальсі, меренге та іншим танцям, а після заняття продемонструвати свої вміння на латино-вечірці. Заняття починаються о 21.30 і перетворюють на танцюристів будь-кого, навіть із двома лівими ногами.

© Andreas Baur

10
Настільний футбол за 0€ у Bodega Bar

Bodega – одна з небагатьох трушних кнайп, що залишилися в Аймсбюттеліі. Люди з обох боків барної стійки завжди дуже привітні і цілком можуть стати твоїми новими друзями. У настрої пограти в футбол чи в дартс? У сусідній кімнаті стоять столи для настільного футболу та дошки для дартс – і це все абсолютно безкоштовно. А ще зовсім скоро можна буде спробувати себе у популярному паб-квізі чи в щомісячному бінго (минулого разу переможці пішли додому з фритюрницею й кавоваркою!). Ціни на напої в Bodega приємні і демократичні. Будьмо!

© Eylin Heisler

11
Мистецтво і техно безкоштовно в Ґенґефіртель

Шматочок альтернативного лайфстайлу прямо поруч із багатою площею Ґенземаркт. У ХІХ столітті квартал Ґенґефіртель (Gängeviertel) переважно заселяли робітники. На сьогодні більшість фахверкових будинків знесені, але невеличкий їх клаптик залишився. Коли й його збиралися знищити, митці і мисткині зайняли квартал. Тут можна порозглядати виставки, подискутувати про міський розвиток, випити в благочинному Jupi Bar, у якому відвідувач/ки самостійно визначають ціну, або зануритися у одну з яскравих і безкоштовних техно-вечірок.

  • Gängeviertel Valentinskamp 39, 20355 Hamburg
  • Години роботи варіюються (залежно від події)
  • Залежно від події

Більше матеріалів про Україну

Stand with Ukraine“: Так ви можете допомогти з Гамбурга
Війна в Україні вже декілька тижнів хвилює весь світ, тому ми зібрали поради, як ми разом можемо допомогти з Гамбурга.
Читати далі
Як війну та її наслідки переживає полька з Гамбурга
Наша авторка народилася неподалік польсько-українського кордону і написала про те, що відчула, коли зло зазіхнуло на її батьківщину.
Читати далі
Zurück zur Startseite